Mám problém s Bohem! Všichni říkají, že Bůh je láska, dokonce je to napsané i v Bibli, ale jak může být Bůh láska, když vraždil na  poušti izraelity? Já vím, že ho neposlouchali, ale mohl jim dát aspoň milost, aby se polepšili a né je bez milosti zabít. Samozřejmě nezabil všechny, jen některé, kteří ho nejvíc neposlouchali, ale i tak; mě je jich líto. Proč to udělal? 

Může být vážně Bůh dobrý?!

 Já už mu prostě nevěřím! Já vím, že poslal svého Syna, aby zachránil svět, ale neudělal to jen proto, aby si získal oblibu u lidí? Jakože: dřív jsem zabíjel, tak teď pošlu svého syna na svět a zachráním ho, aby mě měli lidí více rádi. Nebo to tak není? 

Ale i kdyby to tak nebylo, tak stejně; mohl  to udělat dřív! Mohl tak zachránit více lidí!  Co ti lidi, kteří zemřeli předtím?  Ti už zachráněni nebudou?!  To není fér! To se mi nelíbí! Mohl to udělat jinak, je přece Bůh! 

Nebo se teď rouhám?  Nevím. Je přece jen Pánem celé země... Může mě kdykoli ztrestat. Ale i tak; mě se to stejně nelíbí! Jak může takto jednat? 

Říká se, že je dobrý, tak proč to všechno?  Nechápu to nerozumím tomu. Proč Bůh tak jedná? 

Já jsem sice v Knize moudrosti četla něco o tom, že  Bůh je pánem celé Země a nikdo se ho nemůže ptát "Proč to děláš?" Když něco udělá tak, ví moc dobře proč to dělá a nikdo mu v tom nemůže zabránit. Je tam napsáno, že od začátku věděl, že je to pokolení zlé a zkažené a nedá se poučit či napravit, tak je zabil, ale stejně se mi to nelíbí. Copak se vážně nedalo nic dělat?  Nelíbí se mi to! Proč? Proč to musel udělat?! 

Chtěla jsem si číst Bibli, abych se dozvěděla víc o Boží lásce, ale nacházím jen války a násilí! Copak v celém starém zákoně není nic dobrého? To mám jen číst o tom, jak vedly Izraelité války s dalšími národy? A ještě je vedl Bůh. Proč Bůh vůbec dovolil, aby se zabíjelo? Já to nechápu! Říká přece  "Nezabiješ!" Jenomže v zápětí přikazuje zabít každého, kdo udělal: tohle, tohle a tohle... Nebo taky ten starý zákoník: oko za oko, zub za zub... To je taky hrůza. Ještě, že dnes už to neplatí. No to je jedno. 

Proč se vůbec všechno muselo stát? Proč Ježíš nemohl zemřít dřív?  Já to nechápu. Vysvětlete mi to někdo prosím. Je to hrůza. Co s tím mám dělat. Já nevím.

Anebo myslíte, že Ježíš nemohl zemřít dřív? Asi ne. Asi na to nebyl ten správný čas. Jenže stejně; já nechápu proč to udělal? Proč zabil ty Izraelity? Vysvětlete mi to někdo prosím. Já to nechápu. :-(